Möja för vandring och utflykt i Stockholm skärgård

Möja som utflyktsmål

Möja, bild från: mediabank.visitstockholm.com

Möja är en ö i Stockholms skärgård där det är möjligt att övernatta på vandrarhem, men du kan även åka hit över dagen. Detta är ett skärgårdsamhälle som består av öarna Stora Möja och södermöja. Mellan öarna finns ett sund. Det finns ett antal byar och bra utbud med bland annat året runt öppna butiker och likande.

Det finns inga asfalterade vägar på ön och det går inte att ta sig dit med bil. Transport hit sker med ångbåt, båt eller båttaxi. Ön är perfekt för dig som vill cykla eller promenera, det finns fina landsvägar för detta ändamål. Det är både en kultur- och naturupplevelse att besöka Möja.

På Möja finns det ett vandrarhem om du önskar övernatta. Vandrarhemmet ligger naturskönt, högt beläget på Möja. Det omges av klipphällar och har en trädgård där du kan vistas om du så önskar. Eftersom ön har ca 150 fasta boende året om så finns det även matbutik som är öppet året om.

För dig som gillar att vandra finns det ett naturreservat som heter Björndalen. Här finns stigar som sträcker sig förbi insjöar, över berghällar, ängar och genom urskog. En underbar naturupplevelse med stor variation. Det är väl värt att spendera ett par dagar på ön.

Möja ligger en bit ut i skärgården och om du åker med taxibåt från till exempel Svinninge Marina där vi oftast utgår ifrån så tar det ca 50 minuter.

Avståndet är ca 25 sjömil eller 46 km.