Utö med något för alla: historia, natur och nöje

Utö gästhamn

Utö har haft bofast befoklning sedan 500-talet vilket gör att det är en historiskt intressant plats att besöka. Men ön har mycket att erbjuda för alla oavsett vad du vill göra. Vi rekommenderar verkligen ett besök här om du vill åka ut i Stockholms skärgård i sommar.

Bo och göra på Utö

Ön erbjuder ett stort antal olika restauranger och barer, det finns utrymme för nöjesliv och att äta gott. Det finns även möjlighet att handla lokalt hantverk, presenter och kläder.

Är du intresserad av att vandra så kan du hitta varierande sträckor med fantastisk natur. Detta är en stor ö med vältrampade stigar sedan 1100-talet. 2018 röjde man 35 km av dessa stigar så att de nu är fullt möjliga att gå på igen. Svårighetsgraden varierar, det finns en del tuffa sträckor. Upplevelsen är oslagbar genom ängar, skog och närheten till havet.

Boende finns i form av stugor, hotell, camping, vandrarhem. Vi rekommenderar att du stannar över natten på Utö eftersom det finns så mycket att uppleva här.

För dig som gillar sol och bad så finns det både stränder och fina klippor. Det finns en långrund badvik med sandstrand ”barnens bad” för dig som har barn. Vid Rävstavik finns klippbad med djupt vatten för dig trivs bättre med det.

Strax utanför Utö ligger Sadelöga, en liten ö med fina naturhamnar där du kan campa, grilla och bara vara.

På väg till Utö, passerar Dalarö

Besök Stockholms skärgård året om

Vår svenska skärgård är fantastisk och det finns mycket att se och göra under sommaren. Utö är dock en plats att besöka året om, bland annat har de julmarknad i december. Naturen är också såklart en storslagen upplevelse oavsett årstid.

Har du inte egen båt så kan du ta dig hit med exempelvis båttaxi eller Waxholmsbolaget. Det tar ca 60 min att ta sig hit från Saltsjöbaden som exempel.

Avståndet är ca 27 sjömil eller 49 km