Vaxholms kastell – historisk utflykt i sommar

Vaxholm kastellet

Vaxholms kastell är ett utflyktsmål för hela familjen, nära Vaxholm i Stockholms skärgård. Innanför murarna på det historiska kastellet finns bland annat ett sommarcafé, och för de mindre barnen en muminshop och aktivitetsrum med mumintema. Du hittar även presentbutik, och olika utställningar här under sommaren 2020.

Är du konstintresserad så kan det vara extra instressant att besöka utställningen med Gösta och Lena Linderholm. Lena är själv på plats vissa dagar, för mer information se hemsidan för Vaxholm Kastell.

Vaxholm har flera olika militära anläggningar i sin omgivning. Kastellet är en av dem. Här finns museum samtidigt som det är väldigt roligt och intressant att bara vandra runt och kika på den magnifika byggnaden. Kastellet har en 500 år gammal historia så här finns mycket att se och lära sig. Fästningen uppfördes i början av 1500-talet och har vid ett par tillfällen fått slå tillbaka mot angrepp riktade mot Stockholm. Den ursprungliga fästningen finns idag inte kvar. Kastellet uppfördes under 1800-talet eftersom den gamla byggnaden inte riktigt stod pall för moderna anfall.

Är du sugen på mer fartfyllda aktiviteter så finns det möjlighet till bland annat ”fångarna på kastellet” eller att åka ribbåt. För övernattning erbjudes ett bed & breakfast på kastellet. Detta är en enklare logi med gemensam dusch och toaletter i korridoren. Frukost ingår.

Resa till Vaxholms kastell

Rederi Östersjö passerar kastellet.

Om du vill besöka Vaxholms kastell finns det ett antal sätt att ta dig dit. Det går att åka inifrån Stockholm med båt eller via Vaxholmsbolaget. Det går även linfärjor från Vaxholm och det är möjligt att åka taxibåt ut.

Från till exempel Svinninge Marina så tar det ca 10 minuter.

Avståndet är ca 5 sjömil eller 9,5 km.